Er wonen weer konijnen bij mij buiten in de "katten" ren ;) https://t.co/IBx8LjrdjM
Voor de honden eigenaren; wil je zeker weten of je hond... https://t.co/QTkNJTxkRZ
Sinds zomer 2018 ben ik met kleinere groepjes gaan lopen en ik merk aan de honden dat ze dat veel fijner vinden. Ze… https://t.co/lIkHLM8TGo

Een goede verzorging is wat u kunt verwachten van Dieroppas.nl!

Bommel het konijn helpt met vegen

Schoonmaken

Onder verzorging valt uiteraard het schoonmaken van de verblijven. Er is geen vast schema voor het schoonmaken omdat er wordt schoongemaakt wanneer het nodig is.

Over het algemeen worden alle rennen elke dag aangeveegd, soms met hulp van de konijnen, maar meestal niet. De plasbakken van de konijnen worden ongeveer om de dag schoongemaakt, maar vaker als het nodig is of minder vaak als het niet nodig is. De andere verblijven worden 1 tot 2x per week schoongemaakt al verschilt dit per diersoort en het soort verblijf.

Bij het vertrek van een dier wordt altijd het hele verblijf gereinigd en ontsmet.

AandachtKonijn aaien in het pension

Het is mijn doel om de dieren veel aandacht te geven. Met een vol pension is het moeilijk om de tijd eerlijk te verdelen over alle gasten. Gelukkig zitten er altijd dieren tussen die je liever zien gaan dan komen zolang ze maar te eten krijgen! Op die manier kan ik meer tijd besteden aan de dieren die mijn aandacht wel op prijs stellen. 

Naast mijn aandacht hebben de hotelgasten voldoende gezelschap om zich heen. Ze kunnen niet fysiek met elkaar in contact komen, maar het komt regelmatig voor dat konijnen dicht bij elkaar liggen met het gaas tussen ze in. Dit komt met name vaak voor bij konijnen die alleen wonen.Konijnen in het pension blijven samen

Dieren die bij elkaar horen, worden in het hotel niet uit elkaar gehaald. In het hotel kunnen soms wel problemen ontstaan tussen bestaande stelletjes of groepjes konijnen omdat ze andere konijnen kunnen zien. Om te voorkomen dat het tot een ruzie komt, wordt hun ren dan afgeschermd van de rest met bijvoorbeeld een laken of ze worden ergens neergezet waar geen andere konijnen zijn. Tot nu toe heeft dit altijd geholpen en heb ik nog nooit een bestaand stelletje of groepje uit elkaar moeten halen.

Konijn sloopt een doos in het pension

Speelgoed

Dieren die graag spelen mogen hun eigen speelgoed meenemen op vakantie. Denk hier aan balletjes, kleedjes, knuffels, mandjes om te slopen, tunnels etc. Dieren die zonder speelgoed komen, kunnen een doos of wc rolletje krijgen om te slopen.Konijn met knuffel in het pension
Vachtverzorging

Naast het schoonmaken en aandacht geven zorg ik er ook voor dat de vacht niet in de klit raakt. Langharige dieren worden regelmatig geborsteld en dieren die aan het verharen zijn worden regelmatig geplukt (als ze dat tenminste toelaten). Helaas heb ik geen ervaring met het knippen van bijvoorbeeld Angora konijnen. Zorgt u er dus voor dat de vacht kort genoeg is voordat u een Angora naar het pension brengt.

Chinchilla neemt een zandbad in het pension

Zandbad

Met name voor chinchilla's is het erg belangrijk om een zandbad te kunnen nemen. Als dit in hun eigen kooi niet goed mogelijk is dan worden ze 's avonds in de ren gelaten om uitgebreid hun zandbad te nemen en even rond te rennen.

Degoes en gerbils vinden het ook fijn om een zandbad te nemen en zullen hier ook de gelegenheid voor krijgen.

Chinchillazand is in het hotel niet op voorraad dus als uw dier graag een zandbad neemt, dient u dit zelf mee te nemen.

Plakpoep bij een konijn

 

Plakpoep

Een vaak voorkomend "luxe"probleem bij de konijnen in het hotel is plakpoep. De meeste konijnen die dit hebben zijn veel te dik en/of krijgen veel te veel droogvoer, snoep of fruit, waardoor ze hun blindedarmkeutels niet kunnen of willen eten. Het resultaat is dat deze blindedarmkeutels aan hun kontje blijven plakken en vervolgens vastkoeken in de vacht rond de anus samen met stukjes hooi en andere troep. U kunt zich voorstellen dat dit heel erg vervelend is voor het konijn. Daarnaast is het ook gevaarlijk omdat:

  • de aangekoekte poep ervoor kan zorgen dat het konijn niet normaal kan keutelen en vervolgens verstopt raakt
  • het konijn een hele grote kans loopt op myiasis (maden)

De oplossing voor dit probleem is heel erg simpel. Een konijn met plakpoep in het hotel wordt een aantal dagen op hooidieet gezet. Dit betekent dat het konijn alleen hooi en water krijgt zodat de darmen tot rust komen. Meestal heeft een konijn na 2 dagen geen plakpoep meer en kunnen er langzaamaan weer droogvoer en groenten worden gegeven.

Een konijn heeft per dag genoeg aan 20g droogvoer per kilo lichaamsgewicht. Soms is dit zelfs nog teveel!

Lange nagels bij een konijnNagels

Wat ook vaak wordt gezien in het hotel zijn veel te lange nagels. Soms zijn de nagels zo lang dat ze al helemaal omkrullen en het konijn of de cavia niet normaal kan lopen. Dieroppas.nl komt dan al snel langs met de nageltang om ze te verlossen van de lange nagels. Op de foto hier links is te zien hoeveel er van deze nagels afgeknipt kan worden.

Durft u zelf geen nagels te knippen dan kunt u dit door Dieroppas.nl laten doen. Vermeldt u dit dan bij de reservering of bij het brengen van de dieren.